Stojí ve vaší kuchyni ta správná myčka nádobí? Nebo se právě chystáte nějakou si pořídit? Výběr je opravdu velký. Jak vlastně tento spotřebič funguje a podle čeho ho vybírat? Máme pár tipů.
Jak vlastně myje, co se uvnitř děje?
– nejdříve nádobí opláchne a odstraní ty větší nečistoty
– pak přijde na řadu vlastní proces mytí za pomoci teplé vody a čisticího přípravku
– následuje několik opláchnutí, poslední obsahuje leštidlo
– nakonec nádobí suší, po naleštěném povrchu voda dobře sklouzne
– výsledkem je čistota a lesk našeho nádobí
Z jakých modelů můžeme vybírat?
myčky stolní – mají menší kapacitu, jsou menší a obvykle se tedy nezačleňují do linky, ale staví se na ni, jsou vhodnější pro kuchyň, která slouží malým rodinám, ideální je z ekonomického hlediska pro dvojice, dávají se také do zázemí malých provozních pracovišť, malých kanceláří
myčky vestavěné – jsou začleněny do linky a skryty za vhodná dvířka, umisťujeme je tam, kde nechceme narušit design kuchyní
myčky volně stojící – stojí v kuchyni na samostatném vhodném místě (samozřejmě s přívodem vody, odpadu a přípojkou na elektrickou energii), některé varianty lze zasunout pod kuchyňskou linku
A co spotřeba elektřiny a vody?
Spotřebu elektrické energie spotřebiče určuje energetická třída. V dnešní době jsou na našem trhu k dostání pouze modely energetické třídy A a vyšší (označují se symbolem „+“. Nejvyšší je A+++. Modely této třídy mají roční spotřebu energie asi 170 kWh. Ty méně úsporné pak odeberou až 2 x více energie.
Co se týká vody, mají tyto šikovné pomocnice menší spotřebu než ruční mytí. Pohybuje se podle typu modelu v rozmezí 1600 až 4000 litrů za rok. U variant, která berou vody nejvíce, tedy 4000 litrů za rok je pak na jedno mytí potřeba cca 14 litrů. Při jednom ručním mytí se spotřebuje až 40 litrů vody!
A navíc ta opravdu velká úspora práce a času!