Doba, kdy se jídlo ohřívalo na sporáku, je již dávno hudba minulosti. A ještě, že tak. Mikrovlnné trouby mají v našich domácnostech své nezastupitelné místo. Kvalitní kousky však již umějí daleko víc, než jen ohřívat nebo rozmrazovat potraviny.
Na mikrovlnné troubě oceňujeme především její časovou nenáročnost, naučit se ji ovládat zvládne i naše devadesátiletá babička. Lepší kousky jsou multifunkční. Jsou obohaceny o možnost grilu, vaření v páře či pečení s kůrkou, a ačkoliv to zní až neuvěřitelně, ty nejlepší dokonce nabízejí možnost smažení potravin. A to vše je ještě podpořeno úsporou času, omezením používání jiných spotřebičů a nádobí.
Výrobci mikrovlnných trub šli ale ještě dál. Lákají nové kupující na možnost rozpouštění čokolády. A co je víc, než si večer s milovanou osobou zpříjemnit nakrájeným ovocem politým pravou Belgickou čokoládou? Ale pozor na děti. Budou to chtít po vás připravovat pořád.
Ale vraťme se k základním funkcím. Každá kuchařka a samozřejmě i kuchař ocení jednoduchou přípravu houskových knedlíků. V restauračních zařízeních hojně využívanou. Pryč jsou doby, kdy jste na sporáku museli ohřát vodu v hrnci, do něho hledali síto, zapadlé až na dně šuplíku a složitě a zdlouhavě ohřívali knedlíky. Nakonec se jich stejně několik ještě přilepilo právě k tomu sítu. Udělejte to v mikrovlnce. Stačí k tomu mikrotenový sáček, nakrájené houskové knedlíky a pár kapek vody. Mikrovlnná trouba při své práci pracuje s teplem. Rozkmitává molekuly vody obsažené v každém jídle, když do mikrotenového sáčku vložíte knedlík, zakápnete ho vodou a sáček uzavřete, vytvoříte ideální klima a pokrm bude lepší, než kdybyste ho dělali v hrnci na páře. A mimochodem, stačí k tomu 30 sekund a máte hotovo!
Ať chcete, nebo ne. Při rychlosti, jakou v dnešní době žijeme naše životy, se tento přístroj stává povinnou součástí vybavení našich kuchyní. Je to báječný, tichý a nenáročný společník.